W czym pić wino?

Wina mają to do siebie, że każde z nich trzeba pić w innych warunkach i w innych kieliszkach:

1. Wina białe pijemy w kieliszkach o takim lub podobnym kształcie jak na poniższym rysunku:
- wytrawne i półwytrawne białe wina podaje się ochłodzone do temperatury 8-10oC, na początku obiadu, do przekąsek.
- półsłodkie białe wina podaje się w tej samej temperaturze, najlepiej smakują do dań z ryb, z białego mięsa drobiowego itp.

 biale.gif [3,1kB]
Kieliszki do win białych


2. Wina czerwone pijemy w kieliszkach o takim lub podobnym kształcie jak na poniższym rysunku:
- wytrawne i półwytrawne czerwone wina podaje się w temperaturze pokojowej (16-20 oC), głównie do pieczystego.
- słodkie czerwone wina podaje się w tej samej temperaturze, najlepiej do ciast i deserów.

czerwone.gif [2,66kB]
Kieliszki do win czerwonych


3. Wina słodkie, deserowe, pije się z kieliszków takich jak przedstawia poniższy rysunek. Spożywa się je głównie do ciast i deserów. Wyjątkiem są tutaj wermuty (i inne wina gorzkie), które pije się przed posiłkiem, dla wzmocnienia apetytu.

deserowe.gif [3,04kB]
Kieliszki do win słodkich, deserowych


4. Wina musujące i szampany mają to do siebie, że pasują do prawie każdego dania, podaje się je schłodzone do temperatury 5-8oC, gdyż wtedy najlepiej smakują. Podaje się je w kieliszkach takich, jak na poniższym rysunku.

szampan.gif [3,7kB]
Kieliszki do szampana


A teraz ważna sprawa: przedstawione powyżej informacje nie są pełne, ani wiążące.
Co to znaczy "niepełne"?
Po pełne informacje jakie wino pić do jakiej potrawy, należy po prostu sięgnąć do fachowej literatury, to co napisane zostało powyżej ma tylko charakter podpowiedzi, zaakcentowania, że jakieś prawidłowości istnieją...
Co to znaczy "nie wiążące"?
Powyższych informacji nie należy brać zbytnio do siebie... Jeśli ktoś lubi, niech pije czerwone wino do ryb, niech pije białe wino na ciepło! Ważne, żeby robić to co się lubi i nie przejmować się, że to nie przystoi...

 

Do strony głównej