Wino z jęczmienia

barley-jeczmien_m.jpg [3,16kB]Przepis 1 (na około 4l wina)

Przepłucz ziarna wodą i namocz je w 1 litrze wody przez 24 godziny. Zmiażdż ziarna w widzie i przez sitko przelej do baniaka. Następnie (jakimś magicznym sposobem) umieść sitko ze zbożem w baniaku, dodaj resztę składników, oprócz drożdży, które trzeba dodać po upływie 24h. Po 5 dniach wyjmij sitko z jęczmieniem. Po zakończeniu fermentacji kilkakrotnie (w miarę potrzeby) spuść wino znad osadu.

Przepis 2 - wino jęczmienno-daktylowe (na około 5-6l wina)

Rozdrobnij daktyle, pokrój pomarańczę i cytrynę. Pogotuj jęczmień w wodzie przez 10 minut, po czym przesącz go przez sito. Dodaj do uzyskanego płynu owoce i polówkę gałki muszkatołowej (w  całości, nie używaj tartej gałki), pogotuj to 10-15 minut i przecedź do baniaka, dodaj cukier, mieszaj tak długo, aż cały cukier się rozpuści. Po ochłodzeniu cieczy dodaj drożdży i pożywki. Fermentuj w ciepłym miejscu.

Przepis 3 - wino jęczmienno-rodzynkowo-figowe ( na około 5-6l wina)

Namocz jęczmień na noc w 300ml wody. Na drugi dzień rozmiksuj go w tej wodzie, dodaj rozdrobnionych rodzynek i fig. Doprowadź do wrzenia 4l wody i zalej nią mieszaninę owoców i jęczmienia. Dodaj cukru i mieszaj tak długo, aż całkiem się rozpuści. Po ochłodzeniu dodaj drożdży i pożywki. Fermentuj miazgę kilka dni, po czym odcedź ciecz, przelej ją do baniaka, gdzie dokończy się fermentacja. 

 

barley(1)-jeczmien.jpg [7,76kB] barley-jeczmien1.jpg [9,66kB]   

Jęczmień

 

Z powrotem do win zbożowych

Do strony głównej