Wino czereśniowe

Przy wyrobie wina z czereśni postępuje się tak samo jak przy wiśniach. Ponieważ mają dość małą zawartość kwasu, więc dodatek wody jest mniejszy. Czereśnie jako owoce mało kwaśne nadają się znakomicie jako domieszka do owoców kwaśnych.
Owoce należy zmiażdżyć, zalać letnią wodą, zadać zaczynem drożdży, dodać pożywki. Po dwudniowym ługowaniu w ciepłym miejscu i nafermentowaniu, przecedzić, wygnieść i dodać przepisany cukier.

Przykłady na 10l wina:

wino 11% - 11,5% wino 17% - 18% wino mieszane 11% wino mieszane 17%
8kg czereśni 8kg czereśni 5,5kg czereśni 5,5kg czereśni
4l wody 3l wody 1,5 kg porzeczek lub agrestu
1,7kg cukru 2,8kg cukru 4l wody 3l wody
4g pożywki 4g pożywki 1,7kg cukru 2,8kg cukru
10g kwasu cytrynowego 10g kwasu cytrynowego 4g pożywki 4g pożywki

czeresnia1d.jpg [10,7kB]
Czereśnie

Powrót do przepisów szczegółowych

Do strony głównej